Home / Nutriție și Sănătate / Alimentaţia înainte și după antrenament?

Alimentaţia înainte și după antrenament?

Alimentaţia înainte și după antrenament este foarte importantă.

Alimentaţia joacă un rol esenţial dacă vrei să ai energie pentru antrenamente. Cele mai bune combinaţii alimentare care asigură energie sunt acelea care asigură proteine de calitate, carbohidraţi complecşi şi grăsimi sănătoase. În acest fel, organimsului va avea nutrienţii necesari pentru a rezista în timpul antrenamentului.

De asemenea, alimentaţia este esenţială şi după ce ai terminat antrenamentul. Trebuie neaparat să mănânci în următoarele două ore. Cea mai bună combinaţie este o masă compusă din proteine şi carbohidraţi.

Ce mâncăm înainte de antrenament?

Alimentaţia înainte şi după antrenamentUn subiect, foarte important pentru un antrenament reuşit şi refacerea de după.

Există încă multe persoane care vin la antrenament pe stomacul complet gol, în ideea că aşa este mai bine. Cred că aşa vor arde mai multe calorii iar grăsimea va dispărea mai rapid. Acest lucru este însă complet greşit.

Niciodată nu trebuie să ne antrenăm pe stomacul gol. Întotdeauna, cu două-trei ore înainte de antrenament, este recomandat să avem o masă cât mai consistentă. Ea trebuie să conțină o sursă de proteină completă, de preferat animală (piept de pui, carne roșie) și carbohidrați complecși cu indice glicemic scăzut (orez brun, cartofi dulci).
Consumul de carbohidrați complecși duc la o digestie mai îndelungată, pe parcursul a câteva ore, oferindu-ți energia necesară pentru un antrenament mai intens. Sursa de proteină animală, spre diferență de proteina vegetală, îți oferă o cantitate optimă de aminoacizi esențiali.

Alimentele interzise înainte de un antrenament sunt, sursele de carbohidraţi simpli (zaharurile), chiar dacă provin din fructe. Acestea nu fac decât să crească rapid glicemia care, în urma răspunsului insulinic, în timpul efortului fizic, ajunge la valori mai mici decât normale. Astfel pot apărea stări de moleşeală, de oboseală sau o lipsă generală de energie şi forţă, care ne compromit antrenamentul.

Mâncăm ceva în timpul antrenamentului?

Mâncatul în timpul antremanetului este o greșeală destul de frecvent întâlnită în sălile de fitness. În timp ce mâncăm, chiar și doar un baton, corpul nostru va trimite sânge de care avem nevoie în mușchi, pentru antrenament, către stomac, pentru a ajuta la digestie. Însă noi avem nevoie de acesta în muşchi pentru un antrenament eficient. În timpul antrenamentului nu este recomandat să consumăm decât apă plată, necesară pentru a preveni deshidratarea, care poate surveni în urma transpirației intense.

Ce mâncăm după antrenament?

Multe persoane se înfometează după antrenament, de teamă că vor pune înapoi grăsimile topite cu greu. Mare greșeală! Masa de după antrenament este foarte importantă, ba chiar putem spune că face diferența între un antrenament complet, reușit și unul eșuat. Recuperarea este la fel de importantă ca antrenamentul în sine.
Imediat după antrenament, este recomandat să consumăm o sursă rapidă de proteină plus o doză de carbohidrați simpli cu index glicemic mare.Unii nutriționiști recomandă după antrenament ciocolată cu lapte. O altă variantă ar fi o banană mare.
După această gustare servită imediat după antrenament, trebuie să avem o masă mai complexă, care să conțină o sursă de proteină completă, provenită din carne mai slabă, de data aceasta și o cantitate ceva mai mică de carbohidrați complecși, fibre, vitamine și antioxidanți, cu ajutorul cărora recâștigăm nutrienții pierduți în timpul antrenamentului.
Ex: 100g file de somon la grătar + 150-200g legume fibroase (mix de broccoli, morcovi, spanac, varza, roșii, fasole verde etc.)

Să nu faci greşeala de a mânca cereale cu lapte imediat după o şedinţă intensă la sală, mai ales seara. Acestea se asimilează mai greu în organism, iar noi nu de asta avem nevoie!

Iti recomandam si:

Consumul de sare benefic pentru organism

Consumul de sare benefic pentru organism Vă amintiţi expresia: „Ca sarea în bucate” ? Deseori …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *