Alimentaţia pe timpul sărbătorilor de iarnă
Alimentaţia pe timpul sărbătorilor de iarnă tinde să o ia în direcţii greşite. Din păcate nu prea se mai ţine cont de cantităţi. Fiecare vrea sa guste din cât mai multe feluri de mâncare, iar rezultatele pot fi devastratoare. Organismul nu reuşeste de foarte multe ori să facă faţă. Nu avem niciun motiv să ne îmbuibăm în această noapte, oricât de specială ar fi ea. Ideal ar fi să ne limităm la a gusta din ceea ce ne face placere. Ca sa nu avem de tras in zilele urmatoare, ne putem limita la cateva aperitive si un singur fel de mancare, la intervale de 3-4 ore. Eventual mai putem adăuga câteva dulciuri, dacă ne este poftă. Sunt de evitat preparatele grase sau prăjite. Principiul de bază este moderaţia, adică să guşti din ceea ce îţi face cu ochiul, însă sa nu mănânci exagerat de mult. Te poţi bucura de sărbători, permiţându-ţi câte un mic răsfăț culinar și să îți menții în continuare greutatea.
Alimentaţia pe timpul sărbătorilor nu ar trebui să fie cu mult diferită faţă de cea cu care organismul tău este obişnuit. Stilul de viaţă sănătos ar trebui să îl menţi şi în această perioadă.
Iată câteva strategii care te vor ajuta în alimentaţia pe timpul sărbătorilor şi nu numai.
Evită să mănânci foarte mult
Mâncarea este un factor important în perioada sărbătorilor, prin tradiție. În perioada sărbătorilor, excesele alimentare pot duce la probleme digestive grave. Cea mai bună metodă de a preveni problemele digestive este de a evita să mănânci mai mult decât este necesar. Încearcă să nu te grăbești atunci când mănânci. Nu îți umple farfuria cu aperitive, deserturi și sosuri. Încearcă să lași loc pentru alegeri alimentare mai sănătoase.
Nu sări peste mese stiind că va urma o cină copioasă
Nu trebuie să sari peste micul dejun și prânz în ideea că oricum urmează o cină copioasă. Acest lucru provoacă dereglarea nivelului de zahăr în sânge, te face să te simți obosit. Nu este indicat să sari nici peste gustări, în special dacă se anunță o cină târzie. Consumă alimente cu un conținut ridicat de fibre. Astfel, nu îți va fi foame, digestia este favorizată și nu vei avea tendința să mănânci în exces.
Fii cât mai activă şi în această perioadă
Dacă tot ai mai mult timp liber la dispoziție, profită de această ocazie și fă cât mai multă mișcare. Poate fi o plimbare lungă, scurte drumeții, sporturi de iarnă sau alte activități. Toate acestea te vor ajuta să arzi caloriile consumate și să ai mai multă energie. Pe lângă beneficiile aduse sănătății, mișcarea te poate ajuta să scapi de stres și să uiți de grijile cotidiene.
Foloseste o farfurie mai mică
Ca să nu consumi porții prea mari de mâncare, poţi să folosești o farfurie mai mică. Este un truc prin care ai senzaţia că de fapt porţia consumată nu este atât de mică. În plus te ajută să limitezi cantitatea de mâncare pe care o consumi. Vei fi mai puțin tentat să îți reumpli farfuria de mai multe ori.
Fă-ți timp pentru tine, relaxează-te, încarcă-ţi bateriile pentru noul An!
Dacă te simți obosit, crește nivelul stresului și tentația de a mânca pe fond emoțional. Este important să îți faci timp și pentru puțină relaxare. Nu ai nevoie decât de câteva momente ca să te relaxezi. Fă oplimbare lungă seara, ascultă muzică liniștitoare, citește o carte bună sau fă orice altceva îți face plăcere.
Sărbătorile înseamnă în primul rând să petreci timp cu cei dragi și să te bucuri de micile plăceri ale vieții. Moderația și nu strictețea reprezintă cea mai bună metodă pentru a-ți menţine greutatea sub control pe termen lung. Astfel, îți poți permite să te bucuri ocazional de câte un mic răsfăț culinar, fără să te simți vinovat după aceea. Așadar, bucură-te de perioada sărbătorilor, fără să cazi în extreme în ceea ce privește alimentația.