Alimente care pot provoca depresie
Poate că nu stiai dar din păcate există şi alimente care pot provocă depresie. Şi asta pentru că între starea de spirit şi alimentatie există o foarte mare legatură. Primele alimente de pe lista sunt dulciurile. De asemenea trebuie să reduci consumul produselor de origine animal. În schimb trebuie să creşti consumul de vegetale bogate în antioxidanti precum legumele şi fructele, pentru a preveni şi trata stările de depresie. Cu o dietă bazată pe vegetale vei pierde şi kilogramele în plus. Acest lucru nu poate decât să îţi inducă o stare de bine si un corp sănătos.
Tristetea inexplicabilă, pe care o simţi poate zilnic, trece dar revine din nou, este un semn al derpesiei. Nu e un moft, ci o boală ce afectează, în forma ei cronică, tot mai multe persoane din lumea întreagă.
Care este legatura dintre dieta şi depresie?
S-a demonstrat ca anumite alimente inflamează organismul, mai ales cand sunt consumate în exces. Cel mai inflamator aliment este zaharul, îndulcitorii artificiali, alimentele şi uleiurile procesate, prăjeli, grăsimi trans, carnea, lactatele grase, cofeina şi condimentele. Iată ce reacţii pot avea aceste alimente asupra organismului.
- Zahărul şi îndulcitorii artificiali. Zahărul nu conţine substanţe nutritive esenţiale. El furnizează o creştere bruscă de energie în organism. Poate duce la extenuarea glandelor suprarenale, a pancreasului, creşte riscul apariţiei diabetului. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare şi depresie.
- Alimentele grase. Grăsimile supun sistemul cardiovascular la un stres inutil!
- Carnea roşie. Are un conţinut ridicat de proteine, sporeşte concentraţia de dopamină şi neropinefrină din creier. Ambele substanţe fiind asociate cu starea de anxietate şi de stres.
- Produsele lactate. Acestea stresează organsimul prin substanţele pe care le conţin. De exemplu, proteina numită caseină, care este foarte greu de digerat şi poate declanşa reacţii alergice.
- Cofeina, determină producerea de adrenalină şi în felul acesta duce la creşterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeină îşi extenuează glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Aceşti hormoni ai stresului influenţează metabolismul. În consecinţă, pe termen lung, cofeina determină creşterea în greutate, mai ales dacă este asociată cu un regim alimentar nesănătos.
- Alimentele sărate. Sarea creşte tensiunea, epuizează glandele suprarenale şi induce instabilitatea emoţională. Foloseşte un înlocuitor al sării care să conţină potasiu, în loc de sodiu.
- Uleiuri vegetale procesate. Acestea au un conţinut foarte ridicat de acizi graşi trans. O dietă care abundă în aceşti acizi poate avea un efect negativ asupra colesterolului, crescând riscul afecţiunilor cardiace. În acelaşi timp, aceste produse blochează asimilarea de către organism a acizilor graşi esenţiali, benefici pentru sănătate.
- Condimentele, conţin uleiuri volatile, care au capacitatea de a irita mucoasa stomacului. Este mai bine să eviţi să consumi curry, ardei iuţi şi cârnaţi foarte picanţi, prezenţi în bucătăria mexicană şi indiană, precum şi unele băuturi. Un meniu cu curry sau chilli, conţinând un amestec de condimente foarte picante, are capacitatea de a perfora, la propriu, mucoasa gastrică.
Dieta antiinflamatorie poate combate depresia
Conform studiilor, cea mai antiinflamatorie dietă este cea vegană, care scade cu 30% nivelul proteinei C reactive. Proteina C scade, datorită calităţilor antiinflamatorii ale antioxidanţilor din produsele vegetale.
Produse animale conţin endotoxine, care cresc inflamaţia organismului în câteva ore de la consumarea lor.
Într-un studiu în care s-au injectat participanţilor endotoxine, în câteva ore, starea de inflamare a organismului a crescut substanţial. La fel şi sentimentele de tristete asociate cu depresia, precum şi sentimentele de ruptură socială faţă de ceilalţi.
O dietă echilibrată este factorul crucial în menţinerea sănătăţii şi reducerea stresului.