Barre Stretch, mai mult decât un stretching
Barre Stretch, este mai mult decât un stretching simplu, deoarece se execută la bara de balet. Practicarea acestui tip de stretching te va ajuta foarte mult, mai ales după o zi lunga la birou. Este bine să stii că, stretchingul poate face diferenţa dintre a avea sau nu rezultate în sala de fitness. Avantajul stretchingului constă în faptul că, după o sesiune de antrenament, muşchii tăi sunt aduşi la forma inţială. Aceştia sunt deja pregătiţi pentru urmatoarea sedinţă de antrenament. Îţi recomandăm, ca exercitiile de stretching să le execuţi în condiţiile unei relaxări complete a musculaturii. Nu trebuie să forţezi întinderea muşchiului pâna la durere mare. În practica stretching-ului, durerea, de cele mai multe ori, joacă un rol foarte important. Ea trebuie analizata foarte bine, mai ales în momentul apariţiei ei.
Stretchingul este la fel de important ca şi încălzirea de la începutul antrenamentului. Practicarea stretching-ului te ajută să câştigi şi să îţi păstrezi flexibilitatea, să îţi stimulezi sistemul limfatic. Stretching-ul te ajută să îţi relaxezi musculatura întregului corp şi să poţi executa miscările din viaţa de zi cu zi cât mai bine şi mai uşor. De asemenea, stretching-ul nu relaxează doar muşchii, ci şi mintea. Te ajuta astfel sa te deconectezi si sa poti scapa de stresul acumulat pe parcursul zilei.
Ce este de fapt Barre Stretch ?
Ai încercat să faci sfoara , dar nu poţi ajunge la podea? Simti ca rutina ta de stretching are nevoie de îmbunătăţiri? Poţi ajunge să faci sfoara mai repede decăt te gândeai.
Folosirea unei bare de balet pentru stretching poate ajuta într-adevăr să îţi îmbunătățeşti flexibilitatea. Dar fi atentă să nu te laşi cu toată greutatea pe bară. Ai grijă să execuţi întinderea lent. Ia-ți timp să simți cu adevărat fiecare întindere. Prin efectuarea acestor întinderii de câteva ori pe săptămână, vei dobândi o flexibilitate extraordinară.
Când spunem stretching ne gândim la întinderea unei grupe de muşchi. Poate fi aplicat la toate grupele musculare. Stretching-ul înseamna o mişcare de mobilitate, care se opreste la punctul maxim timp de 10-30 de secunde. Este o metodă folosită în antrenamente, se adresează muşchilor, articulaţiilor şi ligamentelor. Pentru a evita eventualele accidentări trebuie neapărat să începi cu încalzirea. Stretching-ul pe un muşchi neîncălzit este asemănător cu întinderea unei bande elastice ţinută în frigider: se rupe uşor. Se vor executa pe rând, câte unul sau două pe fiecare grupă de muşchi, plecând de la partea superioara a corpului până la cea inferioară. Pauzele între exerciţii vor fi de cel putin 10 secunde. Pentru ca unele posturi pe care le presupun exerciţiile pot fi destul de incomode, trebuie să fii atenta sa nu forţezi muşchiul. Este foarte important sa controlzi mişcarea, iar întinderea să fie progresivă şi lentă.
Cauzele apariţiei durerii în stretching:
- lipsa de încalzire suficientă înainte de exerciţiu;
- supra exercitiu care determina acumularea de acizi care produc durere.
- un stretching exagerat poate duce la scadere de flux sanguin cu apariţie de dureri şi contractie musculară;
- durerile la persoanele sedentare apar repede şi vor disparea la fel de repede după câteva exerciţii.
Beneficiile exerciţiilor Barre Stretch:
- Determină o constientizare asupra propriului corp;
- Scad durerile musculare şi tensiunea musculară;
- Realizează încălzirea ţesutului.
- Îmbunătăţesc circulaţia sangvină, ajută respiraţia.
- Îmbunătăţes postura corpului şi coordonarea
- Elimină stresul intesificând relaxarea fizică şi psihică, determină o stare de bine
- Redau şi cresc mobilitate şi flexibilitate articulaţiilor şi muşchilor.
- Reduc riscurile de accidentare ale tendoanelor şi articulaţiilor.
- Cresc abilitatea de a învăţa sau performa diferite mişcări;
Există mai multe tipuri de stretching
- Stretching activ: Se efectuează prin mişcare voluntară spre amplitudinea maximă posibilă. Segmentul este mentinut 15-20 secunde, fără ajutor din exterior.
- Stretching pasiv: Este realizat cu ajutorul unui antrenor personal sau kinetoterapeut. Acest tip de stretching muscular se realizează numai în cadrul amplitudinii posibile de mişcare.
- Stretching dinamic: Se realizează prin mişcari voluntare lente ale segmentului. Se trece blând peste punctul maxim al amplitudinii de mişcare.
- Stretching balistic: Se realizează active, de exemplu în exercitiile de flexie şi extensie ale trunchiului. Aici se încearcă să se treacă peste amplitudinea de miscare în forţă şi cu rapiditate.
- Stretching izometric: Este combinarea stretchingului pasiv cu o contracţie izometrică în pozitia de întidere pasivă realizată de kinetoterapeut sau antrenor. Dureaza între 7-15 secunde.
Iată căteva dintre cele mai bune exerciţii de Barre Strech
Întinderea piciolului pe bară. Stai cu faţa la bară, mainile pe bară, tine-te uşor pentru mai mult echilibru. Ridică un picior pe bară, cu vârful ascuţit şi orientat spre exterior. Plimbă uşor piciorul de-a lungul barei, lasă-l să alunece atat cât poţi, fără să exagerezi. Adu piciorul într-o poziţie confortabilă, blochează poziţia şi întinde braţele spre vârful piciorului. Menţine câteva secunde, apoi repetă pe celălalt picior.
Întindere laterală la bară. Acest exerciţiu întinde muşchii marele dorsal, pătratul lombar, şi oblicii abdominali. Avantajul acestui stretching este că, întinderea pătratului lobar, ameliorează durerile lombare. Acest muşchi ar trebui întins zilnic, mai ales persoanele care stau mult în şezut.
Exerciţii de stretching pentru coapse şi şolduri: Stai cu faţa la bară si apleacă-te, sprijinindu-te cu antebraţele suprapuse pe bară. Ţine spatele drept, apuca varful piciorului stang cu mana dreapta şi trage usor de el spre tine. Aşează piciorul peste celălalt care este uşor flexat. Mentine pozitia 10-20 de secunde, apoi repetă exerciţiul pentru celălalt picior.
Poziţia cat&cow: este o mişcare yoga, care poate ameliora durerile de spate. Stai cu faţa la bară, apleacă-te cu braţele întinse pe bară, spatele drept, capul între braţe. Pe masură ce inspiri, arcuieşte-ţi coccisul, ridicand în acelaşi timp pieptul şi capul. Atunci cand expiri, relaxează coccisul şi curbează-ţi coloana vertebrală, lăsând capul şi pieptul în jos. Repetă această mişcare de cel putin patru ori.
Răsuciri de trunchi: Minutele lungi petrecute la birou, pot duce la dureri de spate şi umeri încordaţi. Stai cu faţa la bară, apleacă-te cu braţele întinse pe bară, spatele drept, capul între braţe. Răsuceşte-ţi uşor trunchiul de la stânga spre dreapta. Stai intre 30 si 60 de secunde in aceasta pozitie, apoi repeta miscarea pe partea stângă. Exerciţiul se poate executa stând în picioare cu genunchi uşor flexaţi, sau în genunchi, unde extensia spatelui este şi mai mare.
Extensia trunchiului: întinde-te pe burtă cu faţa spre bară. Ridică-te uşor şi pride-te cu mâinile de bară, menţine câteva secunde, apoi repetă.
Sperăm ca te-am convins, ne vedem la Barre Stretch!
Azi am incercat Strech Barre; o senzatie care trebuir traita pe propriul corp!