Consumul de sare benefic pentru organism
Vă amintiţi expresia: „Ca sarea în bucate” ? Deseori poveştile ne învaţă lucruri importane.
Așa cum sarea este nelipsită din bucătărie, la fel aceasta nu lipsește nici din grajdul cu animale.
Sarea este foarte importantă în hrana vacilor, caprelor şi oilor. Sarea ajută atât în procesul de rumegare, dar și pentru asigurarea unui nivel corespunzător de lapte, prin aportul de apă consumat. Sarea asigură mineralele necesare în procesul de rumegare.
Dacă animalele au atâta nevoie de sare, atunci cum am putea trăi noi oamenii fără sare?
Sarea, este de asemenea considerată, substanţa-minune cu efect terapeutic, care ne ţine departe de doctor. Boli grave ale aparatului respirator sau boli digestive, care nu de puţine ori îi pun pe cei în cauză în situaţii dificile, pot fi vindecate prin salinoterapie. Deci iata cât de importantă este sarea, terapia cu sare pentru plămâni puternici şi articulaţii sănătoase.
Ce se întâmplă dacă nu consumăm suficientă sare?
Lipsa cronică de sare, în primul rând afectează rinichii. Apoi urmează inima, sistemul cardiovascular, apoi celelalte organe, şi cel mai adesea duce la diabet.
Corpul tinde să tolereze pentru o anumită perioadă un tratament inadecvat. Până când începe să cedeze. Există o mulțime de alimente artificiale, cu mulți aditivi. Acestia nu au fost întâlniţi în corpul nostru de zeci de ani, așa că îi considerăm străini corpului, inamici neprocesaţi. Dar sarea este esențială pentru o viață sănătoasă și totuşi nu o consumăm suficient. Şi asta şi din cauza lipsei informaţiilor sau informaţiilor greşite pe care le primim.
Organismul are nevoie de sare!
Cercetările recente au arătat, că nu putem consuma atât de multă sare (de înaltă calitate) încăt această să cauzeze probleme de sănătate, ca de ex. tensiune arterială ridicată. Este o teorie greșită.
Din păcate, mulți medici nu se informează cu privire la cercetări, acceptă doar ceea ce li se spune.
În manualele universitare de medicină scrie că, în mod ideal, raportul de NaCL (sare) şi KCl (clorură de potasiu) în organism, ar trebui să fie de 30: 1.
Corpul nostru este foarte inteligent şi se străduiește să mențină acest raport în sânge aproape până la sfârşitul vieţii.
O persoană sănătoasă, în special un copil, căruia ii permit părinții să mănânce așa cum dorește, vă pune sare pe roşie.
De ce? Roșia este bogată în potasiu și în felul acesta se creează un echilibru?
Bunicii noștri știau pur și simplu cum să combine alimentele, de ex. roșile trebuiau sărate, pepene verde era consumat cu pâine cu untură (unele vitamine sunt solubile în grăsimi), slănina trebuie consumată cu ceapă (ceapa menține nivelul colesterolului) etc.
Nu știau explicația științifică pentru aceste lucruri. Erau obișnuiți şi stiau încă din copilărie ce combinaţii de alimente sunt corecte. De asemenea, aveau o viaţă mult mai longevivă.
Sarea, un nutrient vital şi în rândul sportivilor
Sarea este bogată în potasiu şi magneziu, două minerale esenţiale pentru ca muşchii să funcţioneze corect.
Aceşti compuşi reduc tensiunea, în special cea rezultată în urma activităţilor sportive sau solicitante. Totodată reglează nivelul electroliţilor, care poate fi destabilizat din cauza pierderii de fluide.
Unui medic englez ia atras atenţia moartea subită cardiacă, care era frecventă în rândul sportivilor.
El a descoperit că raportul de NaCL (sare) şi KCl (clorură de potasiu) era întotdeauna dat peste cap. Majoritatea acestor sportivi (adulți, tineri și copii) urmau o dietă vegană, mâncau multă soia (soia are conţinut ridicat de potasiu), mâncau nesărat şi beau Cola în loc de apă cu sare ca să își potolesc setea după antrenament.
De asemenea, a fost un caz în care un tânăr fotbalist maghiar, după un meci a băut o sticlă de Cola, s-a prăbușit și a murit.
Diagnosticul fiind de: stop cardiac.
Sodiul este un nutrient vital, implicat în procese precum contracția musculară, transmiterea nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și a volumului sangvin. Contează foarte mult ce tip de sare consumăm. Nutriţioniştii spun că trebuie să evităm sarea de masă, întrucât conţine cantităţi mari de iod şi derivaţi din aluminiu sau poate chiar zahăr procesat. Sarea de Himalaya este o alegere sănătoasă.