Home / Antrenament / Corectează deficienţele coloanei cu Barre

Corectează deficienţele coloanei cu Barre

Corectează deficienţele coloanei cu Barre

Pot practica barre dacă am deficienţe ale coloanei vertebrale?
Categoric da. Dacă ştii că ai o deficienţă la nivelul coloanei vertebrale, trebuie neaparat să informezi instructorul. Instructorul va adapta exerciţiile în funcţie de afecţiunea pe care o ai.
Prin exerciţii fizice specifice, se urmăreşte întărirea muşchilor stabilizatori ai spatelui şi ai abdomenului. De asemenea şi creşterea mobilităţii pe anumite zone ale coloanei vertebrale. Astfel încât curbura lombară a spatelui să poată fii redusă în timp.
Îndiferent de forma corpului, scopul barre-ului, este de a corecta posturile greşite. Prin tonifierea musculaturii  întregului corp şi prin redarea mobilităţii de care corpul are nevoie. Cu o practică consecventă și precisă a exerciţiilor de barre, poţi să redobândeşti alinierea posturală ideală. Asta înseamnă, de asemenea, că se va pune capăt durerilor și a posturilor greşite ale corpului!

Din ce cauze pot apărea deviaţiile coloanei?

De cele mai multe ori hiperlordoza se poate instala din cauza posturii incorecte şi a lipsei de activitate fizică. Poate aparea la persoanele supraponderale sau obeze şi în sarcină. Însă, sunt şi cazuri în care aceasta poate fi și ereditară, sau se formează la naştere. Deficienţele coloanei vertebrale sunt: cifoza, scolioza şi pot fi de asemenea, cauze ale curburii lombare exagerate a coloanei vertebrale – hiperlordoza.
Coloana vertebrala are o serie de curbe normale atunci cand este privită din lateral. Aceste curbe ajută la absorbţia  sarcinilor aplicate coloanei vertebrale de greutatea corpului. Coloana vertebrală cervicală şi coloana lombară (partea inferioară a spatelui) au o curbură normală spre interior. Aceasta este denumită medical ca „lordoză”, curbura lordotică, prin care coloana vertebrală este îndoită în interior. Coloana vertebrală toracică (partea superioară a spatelui) are o curbură normală exterioară. Este denumita medical ca „cifoză” sau curbă „cifotică”, prin care coloana vertebrală este îndoita în exterior.

Deviaţiile coloanei vertebrale

Lordoza este o deviaţie a coloanei vertebrale, în plan sagital cu convexitatea anterioară, prin accentuarea curburilor fiziologice. În regiunea lombară bazinul prezintă o anteversie accentuată tinzând spre orizontalizare. Lordoza o întâlnim mai des la gimnaste, înotătoare, gravide sau persoane supraponderale. La persoanele care poartă încălţăminte cu tocuri înalte. Printre cauzele hiperlordozei enumerăm şi statul în picioare un timp îndelungat. Acţiune ce duce la scurtarea muşchilor spinali, ei fiind muşchii care lordozează şi nu greutatea corpului.

În cazul lordozei, Barre-ul ajută prin corectarea posturii la nivelul coloanei lombare prin postura specifică. Exercițiile ajută la întărirea musculaturii abdominale. Fapt care va duce la o mai bună susținerea a coloanei și va ajuta la corectarea curburii.

Cifoza poate varia în functie de severitate. În general, cu cât curba este mai mare, cu atât este mai gravă condiţia. Curbele mai mici pot provoca dureri uşoare ale spatelui, sau pot fi lipsite de simptome. Curbele mai severe pot provoca deformări semnificative ale coloanei vertebrale. Pot avea ca rezultat o cocoaşă vizibilă pe spatele pacientului.


Exercițiile cu spatele la bară sunt cele mai folositoare pentru corectarea deficienței, astfel membrele superioare vor fi în plan posterior. Picioarele le vom lucra în plan anterior crescând forța musculară și întărind mușchii abdominali, obiective de bază în corectarea cifozei.

Scolioza este o condiție anormală a curburii spatelui ce poate cauza dezechilibre în timpul antrenamentelor. Acest lucru necesită o mai mare atenție atât din partea cursantului, cât și a instructorului. Trebuie corectată poziția și  încurajată folosirea barei ca suport adecvat.
Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, caracterizate prin curbură laterală (în plan frontal) și rotație vertebrală. Scolioza cu o singură curbură spre dreapta sau stânga se numește scolioză în C. Scolioza cu două curburi se numește scolioză în S, denumită după sensul curburii dorsale.


Exercițiile de barre, ajută la întărirea musculaturii paravertebrale și abdomenului. Obiective esențiale în corectarea scoliozei. Se va adapta antrenamentul astfel încât partea afectată să fie alungită. Exercițiile din lateral de bară sunt indicate pentru partea care necesită întărire, punându-se accentul pe partea de barre stretch la nivelul trunchiului.

Ce muşchi sunt afectaţi şi cum poate ajuta barre-ul?

Totul se rezumă la întărirea muşchiilor spatelui şi la corectarea posturală. Trebuie consolidaţi muşchii paravertebrali: muşchii care se ataşează la coloana vertebrală şi o susţin. În cazul unei poziţii cifotice, întăriţi muşchii cu exerciţii care vizează regiunea superioară a spatelui şi a umărului. Faceţi acest lucru cu o execuţie corespunzatoare. Curba cifotică poate fi redusă cu o combinaţie de întinderi, si un program de exercitii structurat. Exerciţii axate pe întărirea părţii superioare a spatelui şi a elibera partea din faţă a toracelui. Soluţia ideală este barre stretch cât şi celălalte clase de barre.

În hiperlordoză flexorii soldului să fie strânși și eventual și adductorii. Muşchii abdominali devin lungi şi slabi, iar muşchii fesieri sunt de obicei slabi şi fară tonus. Tratamentul începe cu autocontrolul ţinutei. Cu abdomenul supt şi fesierii contractaţi, în timpul mersului,  stând pe loc sau în timpului claselor de barre. La clasele de barre, tot timpul punem acent pe menţinerea abdomenului şi fesierilor încordaţi.

Pe lângă tonifierea musculaturii abdominale se mai urmăreşte detensionarea musculaturii.

-detensionarea muschiului psoas iliac sau ”mușchiul sufletului”cum i se mai spune. Acest mușchi are un rol exrem de important. Este un muşchi stabilizator al spatelui, leagă picioarele de coloana vertebrală, şi este crucial în miscările de bază, precum mersul. Acţionează ca un pod de suspensie între picioare şi trunchi. Influențează mobilitatea, echilibrul structural, funcționalitatea articulațiilor, flexibilitatea şi multe altele.
-detensionarea şi întinderea musculaturii lombare prin flexia coapselor pe bazin;
-retroversia bazinului prin contracţia simultană a muşchilor fesieri şi abdominali – tiltul pelvian
-tonifierea musculaturii din partea posterioară a coapselor;
-tonifierea fesierului, pe masură ce întăriţi muşchii stabiliztori ai trunchiului. Acestia vor ajuta să susțină coloana vertebrală și să reducă presiunea asupra mușchilor lombari.

În general, lipsa tonusului muscular şi postura gresită, poate duce la dureri cronice și pe termen lung. Duce la afectarea discurilor intervertebrale și a structurii osoase, ducând chiar la afectiuni precum: discopatii , lombalgii, hernii, etc. Aşadar, soluţia este să facem cât mai multă mişcare. Mişcarea ne poate ajuta şi ne dă starea de bine de care avem nevoie în fiecare zi.

Încearcă barre fitness, fă-ţi o programare acum!

Iti recomandam si:

Totul despre Programul ‘’Brațe sculptate’’

Programul ‘’Brațe sculptate’’ este pentru tine Dacă te numeri printre femeile ce își doresc brațe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *