Hormonii şi calitatea vieţii femeilor
Hormonii sunt responsabili pentru calitatea vieţii femeilor. Orice disfuncţie hormonală poate scădea calitatea vieţii şi încrederea în sine! Calitatea vieţii se poate schimba prin modificarile fizice: iritabilitate, stare de agitaţie, anxietate, depresie, tristete nejustificată, apatie.
Dereglările hormonale sau disfuncţiile endocrine se calsifică în două categorii: deficitul hormonal şi excesul hormonal. Cauzele care le pot determina sunt numeroase: genetice, boli autoimune, administrarea unor medicamente, operaţii în sfera endocrinologică, disruptorii endocrini etc. Pentru a minimaliza impactul asupra organismului, este foarte important să mergi la medic din timp.
Cum apar dezechilibrele hormonale?
Inamicul numărul unu al activităţii hormonale îl reprezintă medicamentele. Pilulele anticoncepţionale, antibioticele şi pastilele pentru slăbit, folosite în mod greşit, produc grave dezechilibre hormonale. La acestea se mai adaugă stilul de viaţă dezordonat, în care predomină sedentarismul, supraalimentaţia și diverse vicii, precum fumatul și consumul excesiv de alcool. În cazul femeilor, toate acestea duc la o supraproducţie de hormoni feminini, care sunt responsabili de kilogramele în plus și de apariţia depresiei. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, stilul de viaţă dezordonat scade nivelul testosteronului. De altfel, studiile arată că 20 la sută din bărbaţi au un deficit de testosteron.
Principalele probleme medicale pe care le asociem cu hormonii sunt:
– de natură sexuală sau asociate cu reproducerea (ovarele, testiculele, suprarenalele),
– un metabolism încetinit sau hiperactiv (glanda tiroidă),
– reglarea glicemiei (pancreasul),
– problemele legate de stres (suprarenalele),
– tulburările de somn (glanda pineală).
Ce înseamnă un bun echilibru hormonal?
O bună calitate a somnului
Sănătatea optimă a hormonilor asigură un somn de bună calitate. Adormirea rapidă pe timp de noapte, fără trezire în timpul nopții și trezirea revigorată și plină de energie dimineața. Noaptea lipsa luminii, stimuleaza tractul retinohipotalamic, glanda pineală, secreţia de melatonina, generând astfel un somn odihnitor.
Greutate corporal optimă
Dezechilibrul hormonilor poate încetini sau accelera metabolismul. Un echilibru perfect, este important pentru asigurarea unei greutăți optime. Pentru sănătatea corpului nostru este bine să avem periodic o cură de detoxifiere! Singura substanţă care ne poate ajuta şi care epurează cu adevarat este apa! De asemenea o nutriţie bună şi practicarea sportului este de mare ajutor.
Stimulează dispoziția, reduce anxietatea şi ajută la menţinerea sănătăţii creierului
Un simtom frecvent al dezechilibrului hormonal este, starea de spirit scăzută și anxietatea ridicată. Astfel se ajunge la diagnosticul de depresie. Balanța hormonală sănătoasă înseamnă un corp fericit.
Sănătatea optimă a hormonilor permite creierului să funcționeze rapid și eficient!
Libidoul şi viaţa sexuală
Un nivel optim de hormoni din organism este important pentru sănătatea sexuală. Hormonii joacă un rol critic în stimularea dorinței și pasiunii în relații.
Profilul endocrin individual afectează nu doar stările emoţionale, ci şi apetitul sexual. Hormonii care determină creşterea libidoului sunt: testosteronul, principalul responsabil pentru libidoul masculin, dar şi pentru cel feminin. Estrogenul, esenţial pentru sensibilitatea şi percepţia plăcerii în cazul femeii, şi dopamina, care reglează reacţiile la plăcere pentru ambele sexe.
Piele, păr și unghii sănătoase, aspect corporal îmbunătăţit
Nivelurile hormonale sănătoase asigură sănătatea părului, unghiilor și pielii care este mai strălucitoare. Supranumit si „hormonul frumusetii, estrogenul oferă luminozitate pielii şi strălucire părului. Atunci când organismul secretă cantităţi echilibrate de estrogen, progesteron şi testosteron, aspectul fizic este sănătos şi armonios.