Legume care provocă balonare
Majoritatea dintre noi experimentăm din când în când senzația dureroasă și incomodă a unui stomac umflat. Este destul de dificil să știm mereu ce provoacă acest lucru, mai ales când mâncăm sănătos. Chiar dacă renunți la fastfood și la bere, există șase legume care provocă balonare.
Balonarea este, de obicei, rezultatul unor probleme de indigestie, ceea ce duce la excesul de gaze și la dureri de burtă. Majoritatea oamenilor cunosc alimentele de tip fastfood și alte alimente bogate în grăsimi saturate. Sarea poate provoca uneori acel sentiment oribil de balonare. Băuturile carbogazoase și berea sunt rezultatul unei burţi umflate. Există cazuri în care ai o dietă sănătoasă şi echilibrată, cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, sare și băuturi carbogazoase şi totuşi te simţi balonată. În acest caz poate exista un alt motiv în spatele simplei balonări.
Știm cu toții că legumele sunt o parte importantă a unei alimentații echilibrate. Conţin vitamine, minerale și substanțe nutritive, dar unele dintre ele pot provoca probleme digestive.
Există în special șase legume care provoacă balonare și gaze.
Acestea sunt: fasole, broccoli, varză, germeni, conopidă și ceapă.
Majoritatea oamenilor știu că aceste legume pot duce la excesul de gaze, dar nu mulți știu de ce.
Motivul pentru care aceste legume provoacă gaze este că ele conțin un carbohidrat numit rafinoză. Rafinoza în corpul uman nu se poate descompune pe deplin. Ea este alcătuit din galactoză, glucoză și fructoză.
Corpul uman nu are enzimele necesare pentru a descompune rafinoza, așa că trece prin stomac și intestinul subțire nedigerat.
Broccoli, varza şi conopida, de asemenea toate contin rafinoză, la fel ca alte legume in familia crucifera.
Când aceste legume intră în intestinul gros, bacteriile încearcă să le distrugă prin fermentație.
Acest lucru provoacă gaze și flatulenţă, ducând la această situaţie incomodă.
În mod similar, ceapa conține carbohidrați numiți fructani care, de asemenea, nu sunt absorbiți bine în intestinul subțire.
Ei fermentează în intestinul gros, provocând balonare, gaze şi în unele cazuri diaree şi arsuri stomacale.
Raffinoza și fructanele sunt ambele oligozaharide – carbohidrații care sunt de obicei cunoscuți ca provocând probleme de digestie.
Care este soluţia pentru a scăpa de balonare?
Gătirea acestor tipuri de legume spre deosebire de consumul lor brut, poate ajuta la ușurarea digerării acestor. În unele cazuri nici acest lucru nu ajută şi atunci ele se pot elimina complet din alimentaţie.
Cei mai multi dintre noi au experimentat senzaţia burţii umflate chiar şi cu burta întinsă, în poziţie culcat.
De multe ori se întâmplă după un weekend copios sau un sezon festiv. Dar pentru unele persoane, balonarea este mai mult decât o inconvenientă ocazională.
Recomandarea este reducerea alimentelor care crezi că îţi provoacă balonare. Astfel vei putea vedea dacă se produce o îmbunătățire a stării tale. Dacă alegi să reduci consumul acestor legume, asigură-te că le înlocuieşti cu alte legume şi fructe. Deoarece porţia de legume şi fructe nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică.