Mănâncă sănătos în post!
Mănâncă sănătos în post, fără să pierzi masă musculară!
În perioada de post nu vei mânca proteine complete din carne şi ouă. Dacă nu vei consuma nici pudră proteică ca şi sumpliment, inevitabil vei începe să pierzi din masa musculară.
Vei avea mai puţină energie la exerciţii şi muşchii tăi tot mai puţine resurse să se refacă.
Vei începe să mănânci mai mulţi carbohidraţi, pentru că majoritatea reţelor de post conţin mulţi carbohidraţi.
Cu muşchi mai slăbiţi fără tonus, mese frecvente pe bază de cartofi, paste, pâine, vei începe să te îngraşi.
Iată câteva sfaturi practice ca să nu pierzi masă musculară!
Nu mânca soia, chiar dacă ai auzit cum că soia înlocuieşte carnea. Însă cel mai probabil nu ai auzit că, soia este contraindicată din cauza problemelor ridicate de conţinutul de estrogen. Substanţe care afectează tiroida şi diverşi contaminanţi rezultaţi din procesele de prelucrare. Dacă totuşi alegi să consumi soia, foloseşte o variantă procesată natural, fermentată: tofu fermentat, sos de soia, fasole, mazăre, leguminoase.
Alege să faci exerciţii şi să te antrenezi în zilele în care nu ţii post. Cu strategia aceasta te asiguri că le dai muşchilor tăi proteinele de care au nevoie ca să se refacă. Totodată ai şi suficientă energie să faci antrenamentele în forţă. Exerciţiile şi fitness-ul cauzează mici rupturi în fibra musculară. Pentru ca muşchii să se refacă, au nevoie de o porţie de proteine complete imediat după sesiunea de efort. Dacă te antrenezi în zilele în care nu manânci carne, muşchii tăi nu au din ce să se refacă. Încet dar sigur îşi vor pierde din tonus.
Când nu ţii post, încearcă să mănânci cu 30% mai multă carne faţă de cât mănânci de obicei. Dacă în mod normal mănânci 3 portii de carne pe zi încearcă, ca în perioada postului să mănânci de exemplu o bucată şi jumătate de somon la cină.
Dacă nu mănânci carne de loc, încearcă să suplimentezi alimentaţia cu pudră proteică din surse vegetale. Evident mâncarea solidă este mai presus decăt un shake proteic. Însă când nu mănânci carne, suplimentarea cu pudră proteica este o cale bună să nu pierzi muşchii construiţi atât de greu cu exerciţii.
În perioada de post, este recomandat să consumi două porţii de pudră proteică vegetală. Câte o porţie în celălalte zile.
La noi la găseşti acum şi proteină exclusiv din surse vegetale, pe bază de plante.
Nu exagera cu carbohidraţii în zilele de post. În loc de cartofi fierţi sau orez, optează pentru legume la cuptor şi câteva măsline. O salată cu avocado, un ghiveci de legume gustos sau baghete de ardei cu hummus. Optează pentru legume combinate cu grăsimi sănătoase şi saţioase. Foloseşte reţete de post cu cartofi, paste sau pâine ca ultimă resursă.
Atenţie la uleiuri!
Nu folosi ulei de floarea soarelui, ulei de sâmburi de struguri, rapiţă sau porumb la gătit. Sunt mai ieftine, însă sunt ţinute cu lunile pe raft ce cauzează stres oxidativ şi duc la inflamaţii în corp. Grăsimile saturate de origine vegetală au nenumărate efecte benefice pentru sănătate. Pot fi găsite în fulgii de cocos, uleiul de cocos, laptele de cocos. Pentru gătit, sunt considerate sănătoase uleiul de cocos sau uleiul de măsline, în sticlă închisă la culoare.
Dieta umană optimală are ca proporţii de nutrienţi (calorii din totalul caloriilor zilnice) următoarele valori: grăsimi 30-60%, proteine 20-30%, carbohidraţi 10-50%.
Produse şi alimente de post găsite în magazine nu sunt tocmai sănătoase. În general, în magazinele care vând produse pentru „dietă” sau „vegetariene” întâlnim soia, cereale procesate, paste, faină, uleiuri, zahăr. De asemenea şi alte alimente care nici măcar nu pot fi incluse într-o dietă sănătoasă. Acestea au parte de o publicitate inteligentă, păcălind astfel consumatorul.
Aceste sfaturi te ajută să ştii ce să mănânci în zilele de post pentru a nu te îngrăşa şi a nu-ţi pierde rezultatele, pentru care ai muncit atât de mult.