Polenul un aliment complet
A venit toamna. Anotimpul de tranziţie în care organismul trebuie să se adapteze la schimbările din mediul înconjurător. Aşadar avem nevoie de mai mulţi nutrienţi şi vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. În această perioadă polenul este de un real ajutor.
Ce este polenul?
Florile care deja au înflorit sau bobocii care sunt pe cale să se deschidă sunt sursele din care albinele colectează polenul.
Polenul se formeaza în staminele florilor, fiind indispensabil pentru fecundarea plantelor. Această substanţă se adună pe picioarele albinelor, fiind apoi transportat din floare în floare. O parte din polenul astfel colectat este însă amestecat cu nectarul şi cu alte substanţe secretate de albine, rezultând aşa-numitul polen de albine.
Polenul conţine o multitudine de vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali şi chiar o serie de hormoni.
De asemenea, în componenţa polenului intră în proportie de 35% proteine. Asta îl face un nutrient deosebit de hrănitor.
Specialiştii în apiterapie consideră polenul drept cel mai complet nutrient pe care natura ni-l oferă în stare naturală.
Polenul și mierea sunt singurele resurse alimentare care conțin 22 de nutrienți. Din această cauză polenul este considerat ca „aliment complet”.
Polenul uscat vs polenul crud?
Polenul crud trebuie ţinut la frigider imediat după recoltare, preferabil îngheţat, pentru a-şi păstra prospeţimea şi calităţile iniţiale.
Polenul uscat diferă de cel crud tocmai prin faptul că nu trebuie ţinut la congelator, fapt ce îi schimbă puţin proprietăţile.
Polenul uscat
Pentru a deveni uscat, polenul este prelucrat termic la temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius. Pe timpul verii, polenul crud poate fi lăsat să se usuce sub efectul razelor de soare.
Deoarece este bogat în vitamine, minerale, enzime şi proteine, polenul uscat nu ar trebui să lipseasca din alimentaţia de zi cu zi.
Acest produs apicol conţine 22 de aminoacizi, aproape 20 de vitamine, precum şi 25 de minerale esenţiale. Toate acestea ajutând la buna funcţionare a organismului nostru.
De aceea, polenul este considerat un aliment complet şi un medicament natural foarte eficient.
Beneficii ale polenului uscat
Principalul beneficiu al polenului uscat constă în faptul ca acest produs este foarte hrănitor.
Astfel, în urma unei cure cu polen, ne putem asigura toate vitaminele şi mineralele de care organismul nostru are nevoie.
Este benefic împotriva stărilor de oboseală, a anxietăţii şi chiar a depresiei.
De asemenea, este un tonic foarte eficient, creşte imunitatea şi stimulează digestia.
Mod de administrare şi dozaj
Polenul uscat este recomandat dimineaţa, înainte de a mânca micul dejun. Cura cu polen uscat trebuie urmată în special primăvara şi toamna, în aşa-numitele anotimpuri de tranzitie.
Atunci, organismul trebuie să se adapteze la schimbarile rapide din mediul înconjurător, perioada în care polenul este de un real ajutor.
Sunt recomandate două sau chiar trei cure pe an, fiecare cu o durată de cel putin o lună şi jumătate. Atunci când granulele de polen uscat nu sunt desfacute, organismul nostru nu poate extrage toate substanţele benefice din polen.
De aceea, este indicat ca aceste granule să fie dizolvate în apă sau în suc natural, în prealabil. Poate fi consumat şi cu iaurt (sunt indicate doar iaurturile naturale) sau adăugat într-o salată de fructe.
Pentru adulţi, doza recomandata este de 15 grame pe zi, echivalentul unei linguri de dimensiuni normale. Pentru copii, este recomandată cantitatea de 5 grame pe zi, adică aproximativ o linguriţă.
Contraindicatii ale polenului uscat
În general, polenul uscat este bine tolerat de către organism. Totuşi, în unele cazuri destul de rare, polenul poate cauza reacţii alergice.
Dacă nu aţi mai consumat polen, este bine să începeţi cu o cantitate mai mică. Este necesar să verificaţi posibilele reacţii alergice ale organismului. Reacţii alergice cum ar fi respiraţia îngreunată, strângerea de mucus pe căile respiratorii şi mâncărimile apărute la nivelul cavităţii bucale.
Polenul nu este indicat: pentru copiii mai mici de doi ani, pentru femeile însărcinate şi pentru cele care alaptează. Pentru a preîntâmpina orice posibile reacţii adverse, chiar dacă astfel de manifestări nu au fost înregistrate până în momentul de faţă.
Ce este polenul crud?
Prezent sub forma unei pulberi fine, polenul crud reprezintă sursa de hrană a albinelor. Acest tip de polen este produs în staminele florilor, având rol de reproducere în lumea vegetală.
La nivel microscopic, pudra fină de polen crud are aspectul unor grăuncioare. Se consideră că o albina trebuie să viziteze în jur de 300 de flori, pentru a putea produce o singură granulă de polen.
Albinele colectează această pudră, o amestecă cu salivă şi o transportă la stup, atasată de picioruşele posterioare, sub forma unor coşuleţe.
Beneficiile polenului crud
Bogat în vitamine şi minerale. Conţine majoritatea micronutrienţilor importanţi pentru organismul uman. Minerale precum calciul, magneziul şi potasiul, precum şi vitamine şi enzime implicate în procesele metabolice.
Intăreşte sistemul imunitar. Are proprietăţi antimicrobiene, ne fereşte de infecţii şi ne ajuta sa trecem cu bine peste cele deja existente.
Apiterapeuţii spun că polenul crud nu provoacă alergii, aşa cum se întâmplă în cazul polenului purtat de vânt. Unele studii au arătat chiar faptul că persoanele care urmează o cură cu polen devin mai puţin alergice.
Polenul este considerat un probiotic vegetal. Are rol în reglarea digestiei, în reducerea inflamaţiei colonului şi în refacerea florei intestinale.
Tratament pentru bronşite, crize de astm şi sistemul cardiovascular. Acest tip de polen are proprietăţi de protecţie a sistemului cardiovascular, datorită conţinutul de vitamina P. Întăreşte pereţii capilarelor şi a celorlalte vase de sânge.
Polenul crud este de ajutor şi în tratarea prostatei. Datorită faptului că are în componenţa sa multiple vitamine şi antioxidanţi.
Polenul crud oferă energie şi este benefic împotriva anemiei având efect revitalizant şi întăritor. Poate fi consumat de către: copiii, vârstnicii, bolnavii cronici şi persoanele supuse unui stres prelungit.
Mod de administrare şi contraindicaţii
Polenul crud merge consumat ca atare sau introdus în sucuri naturale ori în salate. În mod normal, este recomandată o lingură pe zi, pentru adulţi, şi o linguriţă pe zi, pentru copii. Curele cu polen crud sunt recomandate toamna şi iarna, iar durata lor trebuie să fie de cel putin şapte săptămâni.
Femeile gravide şi cele aflate în timpul alăptării trebuie să evite curele cu polen, pentru pre întâmpinarea tuturor posibilelor efecte adverse neplăcute. De asemenea, polenul, sub toate formele sale, nu este indicat copiilor mai mici de doi ani.
După această vârstă, trebuie administrat doar la sfatul medicului pediatru sau la cel al medicului de familie.
Concluzie
În cadrul unei cure sau pur şi simplu ca un aliment, polenul este recomandat zi de zi. Acest produs apicol contribuie la un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, datorită multiplelor substante benefice pe care le conţine.
Studiile au arătat că polenul obţinut din florile care cresc în zonele foarte poluate este mai sărac în nutrienţi şi conţine numeroase metale grele şi pesticide.
De aceea, pentru a ne putea bucura de toate beneficiile oferite de polen, trebuie să cumpărăm acest produs apicol de la producători de încredere, care pot să certifice calitatea sa.
Albinuţele merită toată recunostinţa noastră, pentru ceea ce ne oferă nouă cât şi mediului înconjurător, prin polenizare. Ele sunt esenţiale pentru natură şi sunt responsabile de polenizarea majorităţii plantelor. Aceste insecte cu totul deosebite sunt foarte sofisticate cu o viaţă socială complexă.