Poziţiile de bază din barre
Verificare posturală
O ora de barre începe în primul rând cu verificare posturală şi corectarea acesteia. Un start bun şi o executare corecta a exerciţiilor porneşte de la o poziţie corectă a corpului.
Cuvintele cheie pe care le auzi la începutul fiecărei ore sunt:
– umerii jos și aliniați drept, trași ușor în spate, abdomen și fesier încordat, bărbia sus, pieptul împins înainte. Coatele ușor flexate, privirea înainte. Palmele ating ușor bara fără a exercita presiune.
Greutatea este susținută din abdomen, nu pe bară. Este o poziție cu multe beneficii pentru întărirea spatelui și reechilibrare posturală. Ajunge deficitară din neatenție și oboseală, trebuie urgent corectată!
Greșeala cea mai întâlnită este schimbarea centrului de greutate. Tensiunea exercițiului nemaifiind suportată de abdomen. Clientul se lasă cu toată greutatea pe bară. Exercițiile își pierd din corectitudine și eficiență!
Trebuie să avem o atenţie deosebită şi asupra poziţiei pelvisului, picioarelor şi genunchilor.
Pelvisul tras în faţă, este o poziţie de bază în ceea ce priveşte clasele de barre. Totul se reduce la alinierea coloanei vertebrale, începând de la partea cervicala până la coccis. Este vorba de umeri traşi în spate, poziţia soldurilor, călcâiele şi degetele de la picioare, toate aliniate. Fiind o poziţie atât de importantă şi reprezentativă claselor de barre am realizat un articol separate, dedicat doar acestei poziţii. Poţi citi acolo în detaliu ce este ”tiltul pelvian”şi cum se execută correct.
Poziţia picioarelor, ridicările pe vârfuri sau elevé-urile.
Stând într-o poziţie paralelă cu genunchii şi picioarele apropiate.
La exterior se rotesc picioarele afară din priza de șold. Călcâiele fiind împreună și degetele de la picioare în afară. Aceasta este poziția de bază. Picioarele sunt în rotație externă. De aici ridicările pe vâfuri se execută menţinând o încordare a coapselor permanentă. Inspiră, pentru a pregăti postura, încordează mușchii fesieri și abdominali. Expiră, ridică-te puternic pe vârfuri și înalță postura.
Imaginează-ți că ești tras în sus de o sfoară invizibilă. Această mişcare nu trebuie să se transforme într-un simplu „bâţâit”. Pare simplă şi banală dar o execuţie corectă si controlată, este şi eficientă. Sunt exerciții excelente pentru întărirea mușchilor gambei.
Exista şi o contraindicaţie. O poziție cu vârfurile orientate către exterior ar putea fi nepotrivita în sciatică. În acest caz se reduce unghiul rotaţiei sau se execută cu picioarele apropiate.
De regulă, este de preferat să se execute o ridicare pe vârfuri completă. Asta nu înseamnă că trebuie să ne ridicăm pe vârful degetelor. Acest lucru îl fac doar balerinele şi asta cu ajutorul încălţămintei speciale de balet, numite poante. În barre stăm pe aşa numitele pernuţe ale tălpilor. Este ca şi cum am purta pantofi cu toc foarte înalt.
Plié-urile de pe vârfuri sau Plié din elevé paralel
Stai în picioare, în poziție paralelă, cu genunchii și gleznele apropiate.
Inspiră, încordează mușchii fesieri și abdominali, flexează genunchii, păstrează sub tensiune mușchii adductor. Asigură-te că vei ține zona lombară în poziție neutră. Ridică-te pe vârfuri. Încearcă să nu lași călcâiele jos pe măsura ce flexezi genunchii. Expiră, îndreaptă genunchii, menținând abdomenul retras și pelvisul neutru, încordează fesierii pe ridicare. Exerciţiul antrenează muşchii cvadricepși și realizează stretch pe tendonul lui ahile. Menține o postură înaltă, un pelvis neutru.
Contraindicaţii la acest exerciţiu. Pentru afecțiuni ale genunchilor, se flexează progresiv, mai puțin în primele luni.
Asigură o aliniere corectă a gleznelor, genunchilor și șoldurilor.
Plié-urile din depărt sau Grand Plié-urile
Stai cu tălpile jos şi îndepărtează picioarele cât permite, vărful degetelor să fie puţin mai în exterior decât nivelul umerilor. Fii atentă la acest exerciţiu să nu roteşti picioarele prea mult în exterior ci doar atăt căt îţi permite. Genunchii trebuie să coboare pe linia degetului mare, pelvis in faţă.
La verificare posturală foarte important pe lângă umerii jos, trași spate, abdomen și fesier să fie încordat, bărbia sus. Menţine spatele drept şi nu uita să tragi pelvisul în faţă nu lăsa ca fesierul să stea iesit în spate. Chiar dacă vizual e sexi, nu este sănătos!
Nu te teme să încerci şi tu o clasă de barre, chiar dacă ţi se pare greu, nu este de loc aşa! Vei învăţa exerciţiile foarte repede, cu ajutorul instructorilor noştri. Le vei executa corect mai repede decât crezi, iar beneficiile vor fi multiple!
Programează-ţi clasele de barre din timp. Locurile sunt limitate, pentru o bună desfăşurare a orelor!
Te aşteptăm cu drag!
Daca ati admirat macar o data un spectacol de balet sau ati visat ca sunteti balerina haideti la un antrenament de BARRE ! Este un sport pentru toate varstele; eu l am descoperit la 47 de ani .