Reguli de aur în alimentaţie
Pentru o sănătate fizică și mentală și pentru a ne menține în formă, alimentația, joacă un rol crucial. Este important să înțelegem că alimentația sănătoasă nu se rezumă doar la ceea ce mâncăm! Alimentaţia se referă și la modul în care mâncăm. Noi nu suntem doar ceea ce mancăm, ci ceea ce asimilăm în corpul nostru!
Mai jos regăsești câteva reguli care contribuie la îmbunătățirea digestiei și la sănătatea ta:
- Oricât de grăbită ai fi, nu mânca stând în picioare, este esențial să stai la masă și să te relaxezi
- Încearcă, atunci când mănânci, să te eliberezi de stres, furie și gânduri negative. Este recomandat să mănânci într-o stare pozitivă, de calm
- Bea apă cu o oră înainte de masă și evită consumul lichidelor (alcool, sucuri acidulate) în timpul mesei
- Moderația este cheia, dacă mănânci foarte mult, o parte din alimente se vor opri în partea superioară a stomacului
- Mănâcă încet, mestecă foarte bine alimentele, bucură-te de fiecare înghițitură. Fii atentă la gustul, aroma și textura fiecărui aliment în parte
- Nu mânca în timp ce lucrezi la calculator sau te uiti la tv. Creierul tău va fi ocupat cu altceva și, cel mai probabil, nu te vei opri la timp din mâncat
Deși toți ne dorim să avem un stil de viață sănătos, reușim destul de rar să facem acest lucru. Uneori din lipsa timpului, alte ori din comoditate, sau pentru că ne lipsește o educație alimentară adecvată. Spre deosebire de părinții și bunicii noștri, însă, noi avem acces la mult mai multă informație. Totul ține de deconstruirea obiceiurilor proaste, formate de-alungul timpului și de construirea unor obiceiuri noi, sănătoase.
Bineînțeles, fiecare dintre noi avem nevoi alimentare diferite, în funcție de vârstă, sex, starea sănătății, stil de viață etc. Atunci când stabiliești meniul alimentar pentru tine sau pentru altcineva, trebuie să ții cont de toate aceste aspecte.
Piramida nutrițională (alimentară)
Este important ca dieta noastră să conțină o varietate de produse. Un singur aliment nu ne poate oferi toți nutrienții de care avem nevoie pentru a duce o viață sănătoasă. Piramida alimentară ne arată în ce proporții se recomandă să consumăm diferite tipuri de alimente. La baza piramidei se găsește apa și alimentele care se recomandă a fi consumate zilnic și în cantități mari. Înaintând către vârful piramidei, se recomandă ca acele alimente să fie consumate în cantități din ce în ce mai mici.
Carbohidratii – al doilea nivel – ne furnizează energia de care avem nevoie pe parcursul zilei. De aceea este recomandat să se consume în cantități mai mari decât restul alimentelor din piramidă.
Fructele și legumele – al treilea nivel- sunt bogate în vitamine și e recomandat să fie consumate zilnic. În timpul gătirii își pierd din proprietăși, de aceea este de preferat să le consumăm în stare crudă.
Al patrulea nivel al piramidei este format din produse lactate, carne, ouă și alune. Toate conțin proteine. Lactatele reprezintă și o sursă foarte bună de vitamine (A și B2) și de calciu, esențial pentru dezvoltarea oaselor. Carnea este recomandat să fie slabă (pui, vită) și preparată la cuptor, la grătar sau fiartă. Evitați pe cât posibil prăjirea. În această grupă se pot introduce și legumele uscate, sursă de proteine, la care se adaugă fibre și amidon.
Produsele din vârful piramidei trebuie consumate în doze moderate.
Grăsimile de origine vegetală și animală aduc în organism acizi grași esențiali și vitamine liposolubile. Cele de origine animală măresc nivelul colesterolului, este indicat, deci, să le înlocuim cu grăsimi vegetale. Zahărul rafinat este o sursă de calorii fără valoare nutritivă. De aceea se spune ca zahărul ofera „calorii goale”. Fructele şi cerealele contin zaharuri nerafinate şi hidrati de carbon complecși, în afară de vitamine, minerale şi fibră vegetală.