Sfaturi pentru reducerea nivelului de estrogen
Din păcate ne lovim de multe surse de estrogeni chimici, produşi artificiali asemănători estrogenului. Aceştia au exact efectele nedorite ale estrogenului care la un nivel ridicat, produce efecte adverse deseori grave.
Primul pas pentru a determina daca ai un exces de estrogen este să mergi la medic. Medicul îţi va recomanda cateva teste necesare. Dacă rezultatele sugereaza că ai un exces de estrogen, atunci va trebui să îţi modifici stilul de viaţă. Poţi face câteva modificări dietetice care te vor ajuta şi vor reduce riscul de a dezvolta diferite probleme de sănătate.
Un nivel ridicat de estrogen se poate manifesta în primul rând prin: exces de tesut adipos, la nivelul șoldurilor, a coapselor și a feselor.
Alte semen: pofta de dulce, dureri de cap, retentie de apa, stari de indispozitie, oboseala, migrene, depresie, insomnie, crampe, reducerea libidoului, tulburari menstruale, crestere inexplicabila in greutate etc.
Osteoporoza şi fibromul uterin sunt legate de excesul de estrogen, care creşte şi riscul de cancer de sân şi pe cel de prostată.
În cele ce urmează află, cum poţi reduce nivelul de estrogeni.
Controlează nivelul estrogenului prin dietă.
Estrogenul este metabolizat de ficat pe două căi, denumite stiinţific C-2 si C-16. Metabolizarea numită C-2 este cea care are o eficienţă mai bună în reducerea nivelului de estrogen.
Alimentele ce contribuie la stimularea căii de metabolizare hepatică C-2 pot fi de folos în reducerea excesului de estrogen. Legumele crucifere (conopidă, broccoli, varza), uleiul de peste, legumele cu frunze verzi par să fie benefice în acest sens. S-a observat un efect benefic asupra stării de sănătate în cazul consumului de ceapă şi usturoi, ceai verde, acizi grasi omega 3, suplimentele cu zinc, seleniu. De asemenea, majoritatea citricelor (lamaile, grapefruitul, portocalele etc) contin flavonone ce inhibă secreţia aromatazei, o enzimă care favorizează excesul de estrogen.
Legumele cu frunze verzi sunt benefice atât ca sursă de vitamine B6, B12 ce stimulează metabolizarea C-2 cât si prin continutul de fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt hormoni vegetali ce imita estrogenul si semnalizează corpului ca nu mai e nevoie sa producă estrogen suplimentar. Semintele de in, soia, linte, cereale integrale, tofu, humus, usturoi, caise si curmale uscate, seminte de floarea soarelui, ulei de masline, migdale, fasole verde sunt bune surse de fitoestrogeni. Un aport ridicat de fibre solubile și insolubile în dietă ar putea ajuta la reducerea estrogenului. Estrogenii sunt eliminați din organism atunci când sunt “obligați” de acizii biliari.
Consumul de alcool (mai putin cel de vin rosu) a fost si el corelat cu o crestere a nivelului de estrogen. Vinul rosu se pare ca reduce nivelul de estrogen ca urmare a conţinutului de resveratrol ce inhiba aromataza. Consumul de bauturi racoritoare indulcite cu zahăr favorizează cresterea nivelului de estrogeni.
Acordă atenţie deosebită utilizării plasticului, cosmeticelor şi elimină alimentele cu pesticide
Redu utilizarea plasticului alimentar
Plasticul alimentar contine frecvent bisfenol A (BPA), un estrogen chimic. Reducerea utilizarii de alimente ambalate în plastic ar fi o modalitate de reducere a excesului de estrogen. Utilizează mai mult recipientele alimentare din sticlă sau inox. Evită să consumi alimente din recipiente de plastic ce au fost supraîncăzite.
Verifică ingredientele din cosmetice
Reducerea utilizării produselor de ingrijire personală ce conţin Dibutyl phthalate. DBP este interzisă în cosmeticele din EU dar nu şi in cele din SUA sau din alte ţări. Verifică dacă fixativele, lacul de unghii, şamponul sau lotiunile de corp conţin Diethyl phthalate (DEP) sau dimethylphthalate (DMP), DEHP, BzBP.
Atenţie la alimentele cu pesticide
Pesticidele sunt o altă sursă externa de estrogeni chimici. În cazul în care suspectezi că producatorul a utilizat multe pesticide (sau hormoni de crestere) e bine să alegi alta sursă pentru prepararea mâncării tale.
Exercițiile fizice ajută
Cu cât corpul conţine mai multă grâsime, cu atât va creşte nivelul de estrogen. Reducerea grăsimii corporale poate să contribuie la reechilibrarea hormonală. Un program regulat de exerciții fizice de intensitate moderată sau chiar crescută pot să scadă nivelul estrogenului . Exercițiile fizice sunt un ideale pentru a menține limitele estrogenului la un nivel normal.
Super frumos și pe întelesul tuturor
Ați explicat acest articol
Va mulțumesc
Cu drag! Mă bucur că va plăcut:)