Totul despre febra musculară
Febra musculară am resimțit-o cu toţii cel puţin o dată, atunci când am făcut un efort fizic intens.
Aceasta este o durere puternică la nivelul mușchilor care tocmai au fost antrenați. În general, febra musculară apare cu o întârziere de câteva ore după antrenament și poate atinge nivelul maxim la 24-72 de ore după efort.
Febra musculară este cauzată de un anumit grad de deteriorare al fibrelor musculare, ca urmare a exerciţiilor cu care corpul nu este obişnuit. Poate varia de la un disconfort muscular uşor, până la durere severă care limitează abilitatea de mişcare.
Ce se întâmplă în timpul sportului cu muşchii noştri?
Atunci când îți forțezi mușchii să facă efort, apar niște microleziuni la nivelul fibrelor musculare. Aceste microleziuni îi permit mușchiului să își mărească volumul și să devină mai puternic. Astfel, febra este un semn bun pentru toți cei care vor dezvoltarea unei musculaturi serioase.
Febra musculară nu este la fel la toată lumea. De regulă, aceasta poate să varieze în intensitate în funcție de tipul de contracție musculară făcută. Lungirea mușchiului duce la cea mai puternică febră. Modificarea tonusului, fără schimbarea lungimii, duce la o febră ușoară.
Un alt stimulent care provoacă febră musculară, apare în timpul antrenamentului şi se numeşte stresul metabolic. Este o idee conform căreia acidul lactic cauzează febră musculară. După un exerciţiu de intensitate ridicată, odihna va aduce nivelul acidului lactic la niveluri iniţiale.
Ce este acidul lactic?
Acidul lactic este o substanţă incoloră produsă de aproape toate ţesuturile organismului uman pentru a-i asigura buna funcţionare. Este un produs al muşchilor şi al celulelor roşii din sânge.
Are ca rol asigurarea bunei funcţionări a muşchilor, atunci când nu primesc suficient oxigen. În momentul exerciţiilor, acidul lactic începe să se acumuleze după un anumit prag. Se acumulează atunci când muşchii au nevoie de energie deşi corpul nu poate să furnizeze suficient oxigen. Astfel, “arsura” pe care o simţim după un număr ridicat de repetări, are legatură cu acumulearea acestui produs.
Acidul lactic circulă în sistemul sangvin în orice moment în cantităţi reduse.
Acidul lactic ( în cantităţi mari ) este produs în timpul exerciţiilor istovitoare cu greutăţi şi nu numai. Dacă cantitatea din muşchi este foarte mare se produce oboseala şi crampele musculare.
Cand te antrenezi intens vei avea acea senzaţie că muşchii pe care îi antrenezi ard . Această ,,febră” este cauzată de excesul de acid lactic din muşchi. Dacă te antrenezi mai departe de punctul în care nu mai poţi asigura o cantitate suficientă de oxigen muşchilor, acidul lactic se acumulează în muşchi şi în sânge.
Antrenamentul pană la epuizare
Este acel tip de antrenament în care continui să faci repetările după punctul în care muşchii au început să ardă.
Antrenamentul până la epuizare îmbunăţeste condiţia aerobă. Antrenamentele intense ce produc acid lactic cresc rezistenţa musculară mai repede decât antrenamentele moderate. Muşchiul va procesa mult mai repede acidul lactic, iar tu vei simţi mai rar febra musculară.
Iată de ce vă zic, la unele exerciţii care implică mai ales muşchii abdomenului, să executaţi până la epuizare 😀
Cea mai bună metodă de a scăpa de acidul lactic din muşchi este prin efectuarea de exerciţii la o intensitate redusă. Acidul lactic este mult mai repede eliminat în timpul plimbărilor decat în cazul unui repaus total, datorită unei circulaţii sangvine echilibrate şi constante.
Deci ,,răcirea” de după antrenament va conduce acidul lactic din muşchi la ficat unde va fi transformat în acid piruvic.
Este recomandat ca între seriile foarte intense pauza să fie destul de lungă pentru ca muşchii să se oxigeneze şi să prevină formarea acidului lactic. Dacă pauza va fi foarte scurtă, nivelul mare de acid lactic din muşchi te va face să te simţi obosită după antrenament.
Deci să-ţi ,,arzi” muşchii din când în când este un lucru bun. Ţine minte însă, să faci pauze destul de lungi, inspiră adânc şi ,,raceşte-te” adecvat după un antrenament intens.
Beneficii febră musculară
Febra musculară nu survine doar în urma exerciţiilor cu greutăţi. Alergătorii de cursă lungă fac febră musculară şi cei care participă la o anumită clasă de fitness.
Antrenând un muşchi care suferă de o febră severă, acesta va avea o forţă cu pana la 50% mai mică. Antrenamentul nu va cauza daune mai mari muşchiului doar că recuperarea va fi mai lentă.
Aceasta poate să se instaureze chiar şi pe durata mai multor zile în deosebi în cazul începătorilor sau persoanelor care au luat o pauză de la antrenamente. Pe masură ce corpul devine mai obişnuit cu antrenamentele, febra musculară va fi mai puţin severă şi nu va dura la fel mult.
Mituri despre febra musculară
Fiind un fenomen atât de des întâlnit, în jurul febrei musculare s-au dezvoltat o serie de mituri:
Creșterea graduală a intensității exercițiilor duce la evitarea acestei probleme. Este un mit parțial adevărat, în condițiile în care este imposibil să știi cu exectitate care este capacitatea de efort a corpului și să nu depășești această capacitate.
Printre miturile false despre febră, putem aminti mitul care spune că o baie caldă te scapă de febră sau că întinderea de la finalul antrenamentului face acest lucru.
Remedii/tratament febră musculară
Vitamina C este excelentă împotriva febrei. Este antinflamator, ceea ce înseamnă că inflamațiile mușchiului pot fi eliminate mult mai ușor prin consumul său.
De asemenea, febra musculară poate să dispară prin exersarea repetată, timp de mai multe zile a aceluiași mușchi.
Dușurile reci sunt excelente împotriva febrei musculare. Un duș rece duce la o circulație mai bună a sângelui și la repararea rapidă a fibrei musculare.
Un remediu mai puţin cunoscut pentru febra musculară este cafeina. Un studiu recent, arată că aceasta poate reduce durerea perceputa în timpul febrei musculare. Se recomandă consumarea cafeinei cu o ora înaintea antrenamentului.
Acizii grasi Omega-3, regăsit în uleiul de peşte. Au proprietăţi anti inflamatorii, astfel suplimentarea cu ulei de peşte va avea un efect benefic asupra reducerii febrei musculare.
În urma unor teste care măsoară nivelul de durere, nu au fost găsite dovezi care să ateste eficienţa folosirii analgezicelor.
Cel mai indicat lucru este prevenirea febrei musculare. Dacă totuşi facem febră musculară de la primul antrenament, e bine să nu facem pauză foarte lungă. Ştiţi expresia „cui pe cui se scoate” o putem aplica în această situaţie.
Dacă ai participat la o clasă de barre, ştii că exerciţiile se lasă uneori cu febră musculară. Dacă vii pentru prima oară la barre fitness, cu siguranţă nu vei scăpa fără febră musculară. Aici vei descoperii muşchi, care nici nu ştiai că îi ai. Îţi recomandăm să încerci toate clasele, fiecare este diferită şi nu va scăpa nici un muşchi nelucrat!
Te aşteptăm cu drag!