Ce sunt spasmele musculare?
Spasmul muscular apare atunci când un muşchi al corpului se contractă involuntar. Spasmele pot fi nedureroase, atunci când ni se zbate ochiul, sau atunci când observăm mai ales la mâni şi la picioare o pulsaţie care face chiar şi pielea să se mişte. Spasmele musculare pot fi urmate şi de dureri cum ar fi cârceii. E un fenomen incontrolabil, te ia mereu prin surprindere, iar această contracţie puternică a muşchilor poate dura câteva secunde sau câteva minute.
Simtomele şi cauzele spasmelor musculare
De cele mai multe ori, spasmele musculare apar în urma unei perioade de inactivitate mai mare. Atunci când stăm foarte mult într-o poziţie nenaturală putem avea spasme musculare. Dacă stăm foarte mult pe scaun, fără a ne ridica la un interval de timp de o oră sau două. Dacă dormim pe o canapea care nu este comodă, într-o poziţie inconfortabilă, ne putem trezi noapte cu spasme musculare sau cârcei. Spasmele pot apărea şi în cazul unui program de exerciţii fizice foarte intens. Când facem foarte mult sport şi avem un program de exerciţii solicitant, pot apărea spasmele musculare din cauza oboselii.
Simptomele pot apărea şi în urma deshidratării, când bem foarte puţină apă. Atunci când facem efort şi nu bem suficientă apă, muşchii sunt primii care suferă şi se contractă. De asemenea lipsa de magneziu din organism poate duce la spame musculare repetate. Cele mai multe spasme apar în zona membrelor sau şi a abdomenului în cazul efortului fizic intens.
De asemenea atunci când căraţi ceva foarte greu şi toţi muşchii fac un efort foarte mare puteţi să vă treziţi cu spasme dureroase în zona gâtului. Acestea nu trebuie să vă îngrijoreze doarece dispar imediat ce organismul s-a odihnit.
Alte cauze care determină apariţia spasmelor musculare pot fi anumite boli. Acestea sunt: diabetul, anemia, boli de rinichi sau de tiroida şi orice problemă ce dereglează sistemul hormonal. De asemenea, boli ale sistemului nervos, precum scleroza multiplă sau leziuni ale măduvei spinării, pot cauza spasme.
Spasmele musculare nocturne
Spasmele nocturne apar frecvent pe parcursul nopţii dar cauza apariţiei ramane neidentificată. Apar mai des la femei, incidental ori crescând odată cu vârsta. Spasmele musculare ale membrelor inferioare apar predominant noaptea şi pot dura câteva minute. Poti simţi durere intensă care te poate trezi din somn, durere ce este atenuată în episoadele de contracţie următoare. Cele mai afectate grupe musculare sunt cele de la nivelul gambei. Spasmele pot aparea si la nivelul piciorului, în special la degetul mare sau la nivelul coapselor.
Cum tratezi spasmele musculare?
Tratamentul spasmelor presupune eliminarea cauzelor care au dus la formarea lor.
Prevenţia este un tratament sigur şi natural pentru aceste spasme. Deshidratarea este o problema cu care mulţi se confruntă, insa mulţi nu o constientizează. Celulele corpului, inclusiv cele care formeaza muşchii, au nevoie de apă pentru a funcţiona, pe lângă glucoză, sodiu, potasiu, calciu şi magneziu. De aceea este atât de important să bem cât mai multă apă pe percursul zilei.
Pentru spasmele care apar atunci cand muschiul sau grupul de muschi este prea solicitat si obosit, se recomanda masajul terapeutic.
Pentru muşchii intraţi deja în spasme, se recomanda stretchingul
Pentru spasmul sau crampele muschilor netezi, este necesar un consult medical şi câteva analize pentru a afla exact cauza.
Alimentaţia este un factor important, atunci cand vine vorba de spasme musculare. Un mod sănătos şi echilibrat de a ne hrăni ne poate ajuta, sau chiar ne poate scapa de aceste spasme musculare.
Daca este vorba de un deficit de potasiu, putem introduce în alimentaţia noastra alimente care au un continut crescut din acest mineral. Pentru aceasta se recomanda consumarea regulată a peştelui, a fructelor uscate, a bananelor, a cerealelor, a patrunjelului verde şi a susanului.
Se recomanda, de asemenea, evitarea bauturilor acide, a roşiilor şi oţetului, deoarece acestea blochează asimilarea de calciu.
Alte metode de a trata spasmele pot fi aplicaţiile de gheaţă, antiinflamatoarele orale sau exerciţiile fizice controlate şi supravegheate de un specialist.
De mare ajutor este practicarea unor antrenamente ca de exemplu pilates-ul, stretching-ul, barre-ul sau yoga.
Dacă aveţi des spasme care duc la mişcări involuntare ale mâinii, piciorului sau chiar ale feţei, însoţite de ameţeli şi amorţeli este bine să mergeţi la medic. Mai ales dacă aceste simptome se repetă des